28 Nov

Veehouderij en toerisme, een perfecte symbiose

In Moressée, een gehucht in het midden van de driehoek Ciney, Marche-en-Famenne en Durbuy ligt de boerderij van Jean-Marie Leboutte en zijn echtgenote Suzanne. Hij kweekt er met overgave runderen van het met uitsterven bedreigde ras Bleue Mixte. Zij ontplooide er een hoevewinkel en sinds enkele jaren ook toeristische activiteiten. Een vruchtbare combinatie.

De ‘Bleue Mixte’ is een oud ras dat in de streek thuis is. Maar het is ook een beetje een vergeten ras –  bedreigd zelfs. In Wallonië schieten er nog amper 3.600 runderen over, in Vlaanderen 400 en in Noord-Frankrijk nog eens een goeie 600. Jean-Marie koestert echter een passie voor het oorspronkelijke ras en heeft met andere overgebleven fokkers de krachten gebundeld om de kweek te bevorderen en het ras bekender te maken. In contrast met zijn liefde voor het oudere en traditionele Bleue Mixte-ras, zet Jean-Marie volop in op innovatie. Hij ontdekte zo ook dat het ras uitermate geschikt is voor biologische landbouw.

“We zijn veel onafhankelijker geworden. Het rendement ging achteruit, maar de rentabiliteit is gestegen, want voor onze melk en ons vlees krijgen we betere prijzen.”

De omzet van de boerderij wordt sinds enkele jaren aangevuld met inkomsten uit toerisme. Meer zelfs, deze inkomsten vertegenwoordigen heden dage zo’n 30 tot 40% van de volledige omzet van de boerderij. Daarvoor is echtgenote Suzanne verantwoordelijk. Eerst richtte ze zich op het lokaal vermarkten van hoeveproducten, nadien startte ze met het geven van rondleidingen, introduceerde ze de hobbysport ‘boerengolf’ en sinds 2007 ontvangt Suzanne niet alleen groepen toeristen overdag, maar kunnen ze ook verblijven in een van de twee vakantiewoningen. ’s Avonds kunnen gasten ervoor kiezen om zelf te koken of hun voeten onder de tafel te schuiven en te genieten van lokale gerechten bereid door Suzanne. De absolute topper? De ‘Big Jean-Marie’! Een hamburger pur boeuf Bleue Mixte met een gesmolten plak ‘Pavé Bleu’ en pepersaus. De verblijvende kinderen zijn dan weer gek van alle mogelijke groepsactiviteiten. Van het boerengolfen en tractor rijden tot koeien melken en boter maken.


► Benieuwd naar het hele verhaal van Jean-Marie en Suzanne? In het gloednieuwe #WeLoveLivestock Magazine kan je het volledige interview met het koppel lezen en kom je meer te weten over hoe veeteelt en toerisme een perfecte symbiose vormen op hun boerderij. Jean-Marie vertelt ook meer over hoe hij hoopt ooit een volledig biologische en autonome boerderij te runnen en we komen meer te weten over het sociale engagement van Suzanne voor eenoudergezinnen.

► Heb je net als ons ook zo'n zin gekregen in een hamburger gemaakt van Belgische producten? Dan hebben we goed nieuws, want de Big Jean-Marie zal verkrijgbaar zijn op Agribex | Brussels Livestock Show! Jummie. 

Deze website maakt gebruik van Cookies. Zo kunnen we er voor zorgen dat uw surfervaring nog aangenamer wordt gemaakt.
Meer weten