Ovinpiades voor Jonge Schapenhouders

De Franse Ovinpiades des Jeunes Bergers zijn enorm populair. Jaarlijks brengt de talentenwedstrijd voor jonge schapenhouders zo’n 700 Franse studenten vanuit 100 verschillende scholen naar de Parijse landbouwbeurs SIA. Sinds 2018 maken ook onze Belgische talenten kans om te schitteren op dit prachtige evenement. We zijn dan ook blij dat we op Brussels Livestock Show de derde Belgische regionale voorronde voor de Ovinpiades kunnen organiseren. De twee schapenhouders die in Brussel het beste presteren, ontvangen een ticketje voor de grote finale in Parijs. Daar zal gegarandeerd hevig voor gestreden worden!
 
Wie kan deelnemen? 
Aanvankelijk konden enkel Franse studenten deelnemen aan de Ovinpiades. Maar sinds 2018 worden er ook voorrondes georganiseerd in diverse, Europese landen. Brussels Livestock Show is dan ook erg enthousiast om dit jaar de Belgische preselectie te mogen verwelkomen. 
 
Om deel te nemen moet je: 
 • studeren aan een Belgische onderwijsinstelling;
 • een landbouw- of diergerelateerde opleiding volgen;
 • tussen 16 en 24 jaar oud zijn op datum van de finale in Parijs.
 
De twee beste deelnemers in Brussel mogen aantreden in de Franse finale tijdens het Salon International de l’Agriculture (SIA). Daar moeten ze begeleid worden door een volwassene (schapenhouder of leerkracht). Zowel de finalisten als hun begeleiders moeten goed Engels of Frans spreken. Aan de begeleider wordt eveneens gevraagd om minstens één keer te jureren tijdens de finale. 
 
Theoretische en praktische tests
De Ovinpiades testen de vaardigheden van de jongeren in verschillende subdisciplines van het schapenhouden. Ze zullen, net als tijdens de finale in Parijs het geval is, zowel theoretische kennistests als praktijktests afleggen. 
 
Enkele onderdelen
 • Quiz over de Europese schapenindustrie, schapenvoeding, fokken, selectie, gezondheid, …
 • Rasherkenning van 10 schapenrassen 
 • Beoordeling van schapen met behulp van elektronische oormerken
 • Gezondheidsevaluatie van ooien
 • Bepalen van de lichaamsconditiescore van ooien
 • Hoefverzorging
Op de website van de “Ovinpiades Des Jeunes Bergers” vind je een uitgebreid reglement en tal van gidsen om je goed voor te bereiden. 
 
Schapenhouderij in de verf 
In Frankrijk werd het event gelanceerd om van het vak van de schapenhouder te promoten onder studenten op landbouwscholen. Dat is nodig, want de gemiddelde leeftijd van de huidige schapenhouders komt steeds hoger te liggen en de instroom van nieuwelingen is beperkt, ook in ons land. 
 
Daarnaast heeft de wedstrijd uiteraard ook heel wat pedagogische voordelen: 
 • Studenten testen en verrijken hun kennis over de schapenindustrie.
 • Ze leren verbeteren hun praktische technieken en leren hoe ze bepaalde procedures correct kunnen organiseren. 
 • Gezondheids- en veiligheidsvoorschriften worden nog eens opgefrist.

Deze website maakt gebruik van Cookies. Zo kunnen we er voor zorgen dat uw surfervaring nog aangenamer wordt gemaakt.
Meer weten