Meer informatie
De glorieperiode van het Belgisch Trekpaard situeert zich tussen 1875 en 1950. Gans de economie werd toen letterlijk en figuurlijk getrokken door het trekpaard. Het Belgisch Trekpaard was ons belangrijkste exportproduct
Harmonische combinatie
Het unieke aan het Belgisch trekpaard is de harmonische combinatie van kracht, macht, adel en elegantie. Door zijn robuuste gestel is het perfect aangepast aan onze klimaat- en bodemgesteldheid en is het gemakkelijk te onderhouden, waarbij een strenge selectie op de zuiverheid van het beenwerk doorgevoerd wordt. Het Belgisch trekpaard is vroegrijp en vruchtbaar. De veulens worden relatief gemakkelijk geboren. Langleefbaarheid is een belangrijk kenmerk. Het beeld van het Belgisch Trekpaard is dat van een groot, zwaar paard met een sterk gespierde achterhand.
Zijn legendarisch rustig en zachtaardig karakter, gecombineerd met zijn soepele, krachtige en ruime bewegingen, zowel in stap, draf als galop, maakt het tot een multifunctioneel paard, dat perfect voldoet voor recreatief gebruik, zowel bereden als aangespannen.
Hedendaagse functie
Vandaag de dag wordt het Belgisch Trekpaard in toenemende mate gebruikt als recreatiepaard, bereden en aangespannen. We zien het in folkloristische stoeten, op jaarmarkten en prijskampen, maar ook op trekwedstrijden. Hun rol in de land- en tuinbouw is sterk verminderd. Daarnaast wordt het ook gebruikt in de bosbouw als natuurlijke en biologische trekkracht. In Oostduinkerke wordt het nog gebruikt door de garnaalvissers. Als publiekslieveling is het een toeristische attractie.
Tentoongesteld op Brussels Livestock Show: ja
Prijskamp op Brussels Livestock Show: ja
Naam verantwoordelijke organisatie(s) in Vlaanderen: Vzw Koninklijke Maatschappij het Belgisch Trekpaard